Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi 18.4.2020 tiedotteen nr. 09/2020 jossa se totesi seuraavaa:

“Kankainen kasvomaski voi pahimmillaan lisätä tartuntariskiä
Terveydenhuollossa tarvittavien, kriteerit täyttävien hengityssuojainten valmistus, myynti ja maahantuonti ovat tarkoin säädeltyjä.
Ministeriön ja THL:n mukaan laajamittainen itsetehtyjen kankaisten suojaimien tai maskien käyttö julkisilla paikoilla voi pahimmillaan johtaa vääränlaiseen turvallisuuden tunteeseen.
Itsetehdyssä maskissa vääränlainen kangasmateriaali voi heikentää keuhkojen terveyttä, kun esimerkiksi mikrokuituja, pölyä tai kangashiukkasia joutuu hengitysteihin.
Väärä kangasvalinta voi lisätä hengitysvastusta, jolloin hiilidioksidipitoisuus voi lisääntyä haitallisiin mittoihin. Myös riski sydäntapahtumiin tai astmakohtauksiin voi kasvaa.
Olennaista on muistaa, että kasvomaski ei suojaa maskin käyttäjää koronavirukselta. Maskin käyttö voi sen sijaan suojata muita, koska se voi vähentää yskimisen ja aivastelun aiheuttamaa pisaroiden leviämistä.”

Omat testimme tuolloin tukivat tätä olettamusta 

  • Suuri hengitysvastus materiaalissa ja ei tiiveys reunoilla mahdollisti suurtenkin pisaroiden sisäänpääsyn hengitystiehyeihin
  • Todellisia sertifioituja hengityssuojaimia ei ole saatavissa pandemian aikana ja osassa niistäkin on ulospuhallusventtiili joten niiden suoja muita kohtaan on olematon
  • Mittauksissamme käytettäessä pelkkää visiiriä hiilidioksidipitoisuus nousi jopa kaksinketaiseksi. Vastaavia mittauksia emme pystyneet tekemään pelkillä maskeilla
  • Maskin liikuttelu edestakaisin oli selvä riski ja kukaan ei heitä maskia pois jos hänen täytyy juoda

Halusimme luoda vaihtoehdon,  joka parantaa suojausta, sopii myös niille joilla on vaikeuksia hengittää normaaleilla maskeilla ja käytettäessä kangasmaskeja pitää ne “puhtaina” kauemmin suodattamalla ilma ennen niitä. Sekä mahdollistaa vähintään juominen ilman suojaukseen koskemista.

Ohjeet

Oheisessa ohjeessa annetaan suuntaviivat ohjeistukselle käyttää FinnShield maskia avokonttoreissa silloin kun ei ole mahdollista olla etätöissä

Oheisessa ohjeessa annetaan suuntaviivat ohjeistukselle käyttää FinnShield maskia ravitsemusliikkeissä.  FillShield tiimi suosittelee, että esim ravintoloissa osa tilasta eristettäisiin korkeamman suojaustason tilaksi ja siinä käytettäisiin FinnShield suojausta osana suojausstrategiaa.

Varoitukset

Tärkeää on muistaa, ettei mikään suojaustoimi yksistään takaa suojaa Covid19 virukselta. Sekä WHO että THL  painottavat, että tekisimme kaiken mahdollisen. FinnShield voisi olla yksi mahdollisuus lisää!!

Twitter:

#TehdäänKaikki

#DoitAll